solanka z grzybami i kapustą na zimę w słoikach

1 godz. 30 min.
4 banki
Solanka z grzybami i kapustą na zimę w słoikach
teatian, stock.adobe.com
0

Przygotuj pyszną mieszankę kapusty z grzybami według tego prostego przepisu. Zimą będziesz miał na stole niezależną przekąskę i pełnowartościowe danie bezmięsne. Podawaj mieszankę z mięsem i różnymi dodatkami, a także używaj jako dressingu do pierwszych dań.

Składniki

  • kapusta - 1 kg
  • Grzyby (dowolny) – 1 kg
  • cebula - 300 g
  • marchew - 300 g
  • Olej roślinny - 200 ml
  • ocet (9%) – 8 art.
  • liść laurowy - 3 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
  • cukier - 100 g
  • sól - art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść grzyby z piasku i skórki, spłucz pod bieżącą wodą, pokrój na dowolne kawałki. Gotuj grzyby na małym ogniu przez 10 minut po ugotowaniu, a następnie wrzuć do durszlaka.

Obierz cebulę i marchewkę, drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż cebulę, następnie dodaj marchewkę i smaż wszystko razem przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Posiekaj kapustę i wyślij do smażonych warzyw, wymieszaj.

Dodaj grzyby, sól, dodaj cukier, czarny pieprz i liście laurowe. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 30 minut po ugotowaniu.

5 minut przed gotowaniem dodaj ocet.

Włóż gorącą mieszankę z grzybami do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przenieś obrabiany przedmiot do chłodnego, ciemnego miejsca, możesz do lodówki.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy