solanka z grzybami i kapustą na zimę w słoikach
Przygotuj pyszną mieszankę kapusty z grzybami według tego prostego przepisu. Zimą będziesz miał na stole niezależną przekąskę i pełnowartościowe danie bezmięsne. Podawaj mieszankę z mięsem i różnymi dodatkami, a także używaj jako dressingu do pierwszych dań.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść grzyby z piasku i skórki, spłucz pod bieżącą wodą, pokrój na dowolne kawałki. Gotuj grzyby na małym ogniu przez 10 minut po ugotowaniu, a następnie wrzuć do durszlaka.
Obierz cebulę i marchewkę, drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż cebulę, następnie dodaj marchewkę i smaż wszystko razem przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Posiekaj kapustę i wyślij do smażonych warzyw, wymieszaj.
Dodaj grzyby, sól, dodaj cukier, czarny pieprz i liście laurowe. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 30 minut po ugotowaniu.
5 minut przed gotowaniem dodaj ocet.
Włóż gorącą mieszankę z grzybami do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przenieś obrabiany przedmiot do chłodnego, ciemnego miejsca, możesz do lodówki.