Chcesz pieczonego mięsa, ale nie chcesz długo czekać? Następnie po prostu ugotuj w piekarniku udka z kurczaka z rozmarynem. Poduszka cebulowa i aromatyczne przyprawy nadają potrawie wyrafinowany smak. Możesz podawać z puree ziemniaczanym, makaronem i świeżymi warzywami.
Składniki
- udka z kurczaka (schłodzone) – 1 kg
- rozmaryn - 3-5 gałązki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 3 art.
- koper włoski (nasiona) – 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz udka kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i włóż do głębokiej miski.
Dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, pieprz, sól i koper włoski. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Obierz cebulę i pokrój w grube pierścienie.
W wysmarowanej formie ułóż warstwę cebuli. Następnie ułóż mięso i gałązki rozmarynu.
Piecz udka z kurczaka przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyłączeniu pozostaw je w piekarniku jeszcze przez kilka minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy