A dlaczego nie zrobić dziś kurczaka w sosie curry? Apetyczne danie okaże się jeszcze smaczniejsze w powolnej kuchence. Przepis jest tak prosty, że nawet początkujący kucharz z pewnością sobie z tym poradzi. Spróbuj, a przekonasz się o tym!
Składniki
- filet z kurczaka - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- śmietana - 4 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- Curry - 1 art.
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Obierz cebulę, czosnek i posiekaj.
Włącz powolną kuchenkę w trybie "smażenia", wlej olej roślinny, dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor.
Wyjmij kurczaka na talerz i usmaż cebulę na pozostałym oleju. Wystarczy 2-3 minuty.
Dodaj czosnek, curry i sól. Wlej ciepłą śmietanę, bulion i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut.
Dodaj smażonego kurczaka, aktywuj tryb "duszenia" na 30 minut i zamknij pokrywkę.
Połóż gotowe danie na talerzu i posyp posiekaną natką pietruszki lub dowolnymi ulubionymi ziołami.