Chcę podzielić się z wami kolejnym ciekawym przepisem na gulasz warzywny z jagnięciną. Moja rodzina po prostu go uwielbia, więc gotuję go dużo i często. Połączenie różnych składników sprawia, że gulasz jest zarówno sycący, jak i niezbyt ciężki.
Składniki
- Baranina - 400 g
- zielony groszek - 1 szkło
- ziemniaki - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- pasta pomidorowa - 2 art.
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 1 rzecz
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 700 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój marchewki, obraną cebulę i ziemniaki.
Opłucz jagnięcinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na średniej wielkości kawałki.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj jagnięcinę i smaż przez 10-15 minut. Staraj się, aby każdy kawałek był dobrze zrumieniony ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę, marchewkę, chmiel suneli i liść laurowy. Gotuj, mieszając, przez 4 do 5 minut.
Przenieś warzywa z mięsem do głębokiego garnka, dodaj gorącą wodę i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Dodaj ziemniaki, dodaj koncentrat pomidorowy, sól i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj zielony groszek, sól i po 3 minutach wyłącz.
Podawaj gulasz na gorąco.