Domowe przyprawy do grilla zawsze dadzą przewagę sklepowym. Będą jaśniejsze i bardziej aromatyczne, a zatem wpłyną na smak mięsa bardziej zauważalnie. Skład takich przypraw można szpiegować na opakowaniu lub wykonać zestaw według własnego uznania.
Składniki
- czarny pieprz (groszek) – 1 łyżeczka
- kolendra - 1 łyżeczka
- Zira - 1/2 łyżeczka
- czosnek (suszone) – 1/2 łyżeczka
- biały pieprz - 1 łyżeczka
- rozmaryn (suszone) – 1/2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Możesz zmielić przyprawy w moździerzu lub w małym młynku blendera. W drugim przypadku wystarczy umieścić wszystko w pojemniku i zmielić. W przypadku zaprawy wszystko będzie przebiegać etapami. Wlej czarny pieprz, kolendrę, zirę do moździerza.
Dodaj rozmaryn, biały pieprz, suszony czosnek.
Zacznij pocierać tłuczkiem ziarna pieprzu i kolendrę, rozciągając je wzdłuż ściany moździerza. Jeśli zrobisz wszystko szybko i intensywnie, groszek zacznie się rozpraszać. Najpierw musisz je złamać, a dopiero potem zmielić na proszek.
Gdy groszek zostanie zmiażdżony, możesz przyspieszyć, pocierając duże kawałki przypraw. Najprawdopodobniej igły rozmarynu nie będą w stanie zmielić się w pył. Dlatego na samym końcu przyprawy lepiej przesiać przez sito.
Przechowuj gotowe przyprawy w szczelnie zamkniętym słoiku. Nie należy go przechowywać przez długi czas, ponieważ aromat jest zwietrzały, a przyprawy mogą wchłaniać wilgoć i zawilgocić. W razie potrzeby lepiej i łatwiej jest zmielić świeże przyprawy.