dania główne 05.11.2022

domowe przyprawy do grilla

5 min
4 porcje
Domowe przyprawy do kebaba
0

Domowe przyprawy do grilla zawsze dadzą przewagę sklepowym. Będą jaśniejsze i bardziej aromatyczne, a zatem wpłyną na smak mięsa bardziej zauważalnie. Skład takich przypraw można szpiegować na opakowaniu lub wykonać zestaw według własnego uznania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Możesz zmielić przyprawy w moździerzu lub w małym młynku blendera. W drugim przypadku wystarczy umieścić wszystko w pojemniku i zmielić. W przypadku zaprawy wszystko będzie przebiegać etapami. Wlej czarny pieprz, kolendrę, zirę do moździerza.

Domowe przyprawy do kebaba: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj rozmaryn, biały pieprz, suszony czosnek.

Domowe przyprawy do kebaba: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Zacznij pocierać tłuczkiem ziarna pieprzu i kolendrę, rozciągając je wzdłuż ściany moździerza. Jeśli zrobisz wszystko szybko i intensywnie, groszek zacznie się rozpraszać. Najpierw musisz je złamać, a dopiero potem zmielić na proszek.

Domowe przyprawy do kebaba: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Gdy groszek zostanie zmiażdżony, możesz przyspieszyć, pocierając duże kawałki przypraw. Najprawdopodobniej igły rozmarynu nie będą w stanie zmielić się w pył. Dlatego na samym końcu przyprawy lepiej przesiać przez sito.

Domowe przyprawy do kebaba: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Przechowuj gotowe przyprawy w szczelnie zamkniętym słoiku. Nie należy go przechowywać przez długi czas, ponieważ aromat jest zwietrzały, a przyprawy mogą wchłaniać wilgoć i zawilgocić. W razie potrzeby lepiej i łatwiej jest zmielić świeże przyprawy.

Domowe przyprawy do kebaba: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy