Bardzo prosty przepis dla miłośników domowych wypieków. Ugotujemy ciasto na kefirze. To jeden z najwygodniejszych i najszybszych sposobów. Pokrój pachnące morele na małe kawałki, w przeciwnym razie ciasto będzie trudne do wyrośnięcia.
Składniki
- kefir (ciepły) – 1 szkło
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 50 g
- mąka - 260 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 150 g
- wanilina - na czubku noża
- morele (średni) – 5 sztuk
- cukier puder - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajko z cukrem i wanilią.
Dodaj stopione masło, kefir i mieszaj, aż się połączą.
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana.
Rozłóż morele na połówki, obierz i pokrój w małe plasterki.
Delikatnie wmieszaj morele do ciasta.
Przykryj formę papierem do pieczenia, włóż ciasto i wyślij na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Schłodzić gotowe ciasto i posypać cukrem pudrem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy