pieczenie 09.02.2022

ciasto morelowe na kefirze

50 min
8 porcji
Ciasto morelowe na kefirze
A_Lein, stock.adobe.com
0

Bardzo prosty przepis dla miłośników domowych wypieków. Ugotujemy ciasto na kefirze. To jeden z najwygodniejszych i najszybszych sposobów. Pokrój pachnące morele na małe kawałki, w przeciwnym razie ciasto będzie trudne do wyrośnięcia.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajko z cukrem i wanilią.

Dodaj stopione masło, kefir i mieszaj, aż się połączą.

Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana.

Rozłóż morele na połówki, obierz i pokrój w małe plasterki.

Delikatnie wmieszaj morele do ciasta.

Przykryj formę papierem do pieczenia, włóż ciasto i wyślij na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Schłodzić gotowe ciasto i posypać cukrem pudrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy