Jeśli postępujesz ściśle zgodnie z przepisem, przestrzegasz wszystkich zaleceń i proporcji, będziesz mógł przygotować pianki żurawinowe. Deser powietrzny nie będzie gorszy od analogów ze sklepu, a pod względem cech jakościowych nawet je przekroczy.
Składniki
- mus jabłkowy - 150 g
- żurawina - 150 g
- białka jaj - 1 rzecz
- cukier - 600 g
- agar-agar - 8 g
- woda - 180 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel żurawinę w blenderze i przetrzyj przez sito.
Dodaj mus jabłkowy, schłodzone białko i ubij mikserem, aż będzie puszysty.
Wymieszaj gorącą wodę, agar-agar i cukier. Gotuj przez 3 minuty, ciągle mieszając.
Ostudzić lekko gorący syrop i wlać cienkim strumieniem do obrabianego przedmiotu z białkami. Dokładnie ubij wszystko jeszcze raz.
Włóż powstałą masę do worka do szprycowania, załóż odpowiednią dyszę i umieść pianki żurawinowe na silikonowej macie. Suszyć przez 1 dzień w temperaturze pokojowej.
Ostrożnie oddziel gotowe pianki marshmallow od maty silikonowej i połącz parami.