Zabrakło bułki tartej? Kotlety można łatwo przygotować z kaszą manną! Zanurz kawałki wieprzowiny w cieście jajecznym, a następnie zwiń w semolinę. Włóż gotowe kotlety do rondla i przykryj pokrywką - dzięki czemu będą znacznie bardziej miękkie.
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 500 g
- Manka - 150 g
- mleko - 3 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- Olej roślinny - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Polędwicę wieprzową opłucz, osusz i pokrój w poprzek włókien na płytki o grubości około 1 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.
Posyp powstałe półfabrykaty pieprzem i solą.
Jajka lekko ubij solą, mielonym pieprzem i mlekiem.
Wlej semolinę na szeroki talerz.
Zanurz kotlet w mieszance jajecznej, zwiń semolinę i umieść na rozgrzanej patelni z olejem.
Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony i ułożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy