dżem rabarbarowy z cytryną

45 min
4 porcje
Dżem rabarbarowy z cytryną
uckyo, stock.adobe.com
0

Mój ulubiony przepis na dżem rabarbarowy z cytryną to połączenie słodyczy i kwaśności. I dosłownie rozpływa się w ustach! Używam tylko świeżych składników, a także świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Półfabrykat jest idealny na śniadanie, jako dodatek do jogurtu lub do przygotowania deserów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz rabarbar z twardej warstwy wierzchniej i drobno posiekaj lub przepuść przez maszynę do mięsa.

Zrób to samo z obraną cytryną.

Przykryj wszystko cukrem i pozostaw na kilka godzin.

Doprowadzić do wrzenia, gotować dżem przez 20-25 minut na małym ogniu i zwinąć w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy