"Królewski" dżem agrestowy z orzechami

1 godz. 0 min.
4 porcje
sashka1313, stock.adobe.com
0

Zróbmy wyjątkowy" Królewski " dżem agrestowy z orzechami włoskimi? W niesamowity sposób łączy smaki orzechów i jagód, a liście wiśni dodają smakołykowi nieopisanego wyrafinowania i oszałamiającego aromatu. Słodycze docenią!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, spłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.

W przypadku lekko wysuszonych jagód odetnij ogony. Na każdej jagodzie wykonaj małe nacięcia ostrym nożem i ostrożnie usuń nasiona.

Orzechy włoskie obrać i posiekać na podstawie wielkości jagód.

Połącz orzechy i agrest w misce, dodaj liście wiśni. Napełnij obrabiany przedmiot wodą, przykryj i wyślij na noc do lodówki.

Po chwili spuść powstały sok do rondla, dodaj cukier, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.

We wrzącym syropie umieść agrest i orzechy, gotuj, mieszając, przez kolejne 15 minut.

Wlej wrzący dżem agrestowy z orzechami do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Po ostygnięciu przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy