Zróbmy wyjątkowy" Królewski " dżem agrestowy z orzechami włoskimi? W niesamowity sposób łączy smaki orzechów i jagód, a liście wiśni dodają smakołykowi nieopisanego wyrafinowania i oszałamiającego aromatu. Słodycze docenią!
Składniki
- agrest - 1,5 kg
- cukier - 1,5 kg
- orzechy włoskie - do smaku
- liście wiśni - 20 szt.
- woda - 600 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, spłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.
W przypadku lekko wysuszonych jagód odetnij ogony. Na każdej jagodzie wykonaj małe nacięcia ostrym nożem i ostrożnie usuń nasiona.
Orzechy włoskie obrać i posiekać na podstawie wielkości jagód.
Połącz orzechy i agrest w misce, dodaj liście wiśni. Napełnij obrabiany przedmiot wodą, przykryj i wyślij na noc do lodówki.
Po chwili spuść powstały sok do rondla, dodaj cukier, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.
We wrzącym syropie umieść agrest i orzechy, gotuj, mieszając, przez kolejne 15 minut.
Wlej wrzący dżem agrestowy z orzechami do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Po ostygnięciu przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.