Mojito z wiśni i mięty na zimę

1 godz. 0 min.
3 porcje
Mojito z wiśni i mięty na zimę
alexshyripa, stock.adobe.com
0

Jeśli kochasz Mojito tak jak moje domowe, na pewno spodoba ci się ten przepis na kompot wiśniowy. Połączenie orzeźwiającej mięty, kwaskowatości cytryny i dojrzałych pachnących wiśni przypomni o gorących letnich dniach w zimie. Okazuje się 1 litrowy słoik

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj wiśnie, Usuń szypułki, opłucz i złóż na sicie.

Pokrój cytrynę w plasterki, opłucz miętę i lekko osusz.

W uprzednio wysterylizowanym słoiku złóż wiśnie, cytrynę i miętę.

Zagotuj oczyszczoną wodę, wlej do słoika z wiśniami na szyję, przykryj i pozostaw na 10 minut. Następnie powtórz procedurę ponownie.

Po raz trzeci spuść płyn ze słoika na patelnię, dodaj cukier i gotuj kompot jeszcze raz przez kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i wlej na gorąco do słoika.

Zwiń kompot pokrywką, Odwróć, zawiń i pozostaw do ostygnięcia na 24 godziny. Przenieś schłodzone Mojito z wiśni i mięty do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy