Jeśli kochasz Mojito tak jak moje domowe, na pewno spodoba ci się ten przepis na kompot wiśniowy. Połączenie orzeźwiającej mięty, kwaskowatości cytryny i dojrzałych pachnących wiśni przypomni o gorących letnich dniach w zimie. Okazuje się 1 litrowy słoik
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj wiśnie, Usuń szypułki, opłucz i złóż na sicie.
Pokrój cytrynę w plasterki, opłucz miętę i lekko osusz.
W uprzednio wysterylizowanym słoiku złóż wiśnie, cytrynę i miętę.
Zagotuj oczyszczoną wodę, wlej do słoika z wiśniami na szyję, przykryj i pozostaw na 10 minut. Następnie powtórz procedurę ponownie.
Po raz trzeci spuść płyn ze słoika na patelnię, dodaj cukier i gotuj kompot jeszcze raz przez kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i wlej na gorąco do słoika.
Zwiń kompot pokrywką, Odwróć, zawiń i pozostaw do ostygnięcia na 24 godziny. Przenieś schłodzone Mojito z wiśni i mięty do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.