Takie marynowane buraki są doskonale przechowywane przez całą zimę. Można go dodać do sałatki lub winegret, do duszonych warzyw lub z przyjemnością zjeść osobno. Radzę wybrać słodkie odmiany i eksperymentować z przyprawami!
Składniki
- Burak - 800 g
- czosnek - 1 Głowa
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz (groszek) – 3 kawałki
- woda - 250 ml
- ocet (9%) – 15 ml
- sól - 10 g
- cukier - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj buraki, pozwól im ostygnąć, obierz i pokrój w kostkę.
Delikatnie napełnij słoik burakami, od czasu do czasu dodając czosnek i przyprawy.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i sól, gotuj przez minutę i wlej ocet.
Natychmiast zalej buraki solanką, przykryj słoik pokrywką i sterylizuj przez 15 minut.
Rzuć buraki na zimę. Smacznego!
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy