marynowane buraki na zimę

2 godz. 0 min.
1 słoik
Marynowane buraki na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Takie marynowane buraki są doskonale przechowywane przez całą zimę. Można go dodać do sałatki lub winegret, do duszonych warzyw lub z przyjemnością zjeść osobno. Radzę wybrać słodkie odmiany i eksperymentować z przyprawami!

Składniki

  • Burak - 800 g
  • czosnek - 1 Głowa
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • czarny pieprz (groszek) – 3 kawałki
  • woda - 250 ml
  • ocet (9%) – 15 ml
  • sól - 10 g
  • cukier - 10 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ugotuj buraki, pozwól im ostygnąć, obierz i pokrój w kostkę.

Delikatnie napełnij słoik burakami, od czasu do czasu dodając czosnek i przyprawy.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i sól, gotuj przez minutę i wlej ocet.

Natychmiast zalej buraki solanką, przykryj słoik pokrywką i sterylizuj przez 15 minut.

Rzuć buraki na zimę. Smacznego!

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy