półfabrykaty na zimę
19.01.2023
dżem agrestowy z pomarańczą przez maszynę do mięsa
5 godz. 0 min.
2 porcje
Dżem agrestowy z pomarańczą jest bardzo lubiany w mojej rodzinie. Okazuje się gęsty, bogaty i pachnący, a pomarańcza nadaje przysmakowi przyjemne cytrusowe nuty. Spróbuj gotować koniecznie - to łatwe, zdrowe i bardzo smaczne!
Składniki
- agrest - 1 kg
- cukier - 1 kg
- pomarańcza - 1 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, usuń ogony, spłucz pod bieżącą wodą, wysusz. Pokrój pomarańczę w plasterki wraz ze skórką. Przełóż wszystko przez maszynę do mięsa.
Wlać powstałą masę cukrem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdejmij z ognia i pozostaw na kilka godzin.
Następnie ponownie zagotuj obrabiany przedmiot, gotuj przez 10-15 minut i wlej na gorąco do sterylnych słoików. Zwiń i pozostaw w pozycji do góry nogami, aż całkowicie ostygnie. Przechowuj dżem agrestowy w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy