dżem agrestowy z pomarańczą przez maszynę do mięsa

5 godz. 0 min.
2 porcje
Dżem agrestowy z pomarańczą przez maszynę do mięsa
maryadam, stock.adobe.com
0

Dżem agrestowy z pomarańczą jest bardzo lubiany w mojej rodzinie. Okazuje się gęsty, bogaty i pachnący, a pomarańcza nadaje przysmakowi przyjemne cytrusowe nuty. Spróbuj gotować koniecznie - to łatwe, zdrowe i bardzo smaczne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, usuń ogony, spłucz pod bieżącą wodą, wysusz. Pokrój pomarańczę w plasterki wraz ze skórką. Przełóż wszystko przez maszynę do mięsa.

Wlać powstałą masę cukrem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdejmij z ognia i pozostaw na kilka godzin.

Następnie ponownie zagotuj obrabiany przedmiot, gotuj przez 10-15 minut i wlej na gorąco do sterylnych słoików. Zwiń i pozostaw w pozycji do góry nogami, aż całkowicie ostygnie. Przechowuj dżem agrestowy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy