Kompot z agrestu i malin stanie się ulubionym napojem dzieci i dorosłych w zimnych porach roku. Robię ten napój według przepisu bez sterylizacji. Dzięki temu zachowany jest niesamowity aromat i maksymalne korzyści z jagód, a kompot nabiera pięknego rubinowego koloru.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest i maliny opłucz w zimnej wodzie, lekko osusz. Następnie włóż jagody do wstępnie wysterylizowanych słoików w około jednej trzeciej.
Zagotuj wodę. Zalej jagody wrzącą wodą do góry słoika. Przykryj sterylnymi pokrywkami i odstaw na 25-30 minut.
Następnie wlej płyn ze słoików do garnka do gotowania i ponownie zagotuj.
W słoikach z jagodami dodaj cukier i kwas cytrynowy. Zalać wrzącą wodą, zwinąć. Odwróć słoiki z kompotem do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W celu długotrwałego przechowywania przenieś słoiki kompotu agrestowo-malinowego do chłodnego, ciemnego miejsca.