Kiedy masz ochotę na coś delikatnego, ale rozgrzewającego-dżem brzoskwiniowy z imbirem doskonale rozwiąże to zadanie. Smaki doskonale się równoważą i uzupełniają. W przepisie oferuję swoje ulubione proporcje, ale możesz je zmienić według własnego gustu.
Składniki
- brzoskwinie - 1 kg
- cukier - 250 g
- imbir (tarty) – 1 art.
- cytryna - 1 rzecz
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj brzoskwinie, włóż je do miski i zalej wrzącą wodą na kilka minut. Następnie schłodzić w zimnej wodzie i zdjąć skórkę.
Usuń pestki i drobno posiekaj miąższ. Włóż go do pojemnika do gotowania dżemu, przykryj cukrem i pozostaw na noc.
Dodaj starty korzeń imbiru, sok z cytryny, cynamon i gałkę muszkatołową do brzoskwiń.
Umieść dżem na kuchence, zagotuj i gotuj, aż brzoskwinie całkowicie się ugotują.
Gdy dżem uzyska jednolitą konsystencję, zwiń go w słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy