Wracając do tematu ostrych sosów, chcę polecić ci kolejny wspaniały przepis. Tym razem adjika nie jest zbyt ostra, ponieważ jest zrobiona z papryki i pomidorów z jabłkami. Podawaj z daniami z mięsa, sera, fasoli i ziemniaków.
Składniki
- papryka - 1 kg
- jabłka - 1 kg
- pomidory - 500 g
- ostra czerwona papryka - 200 g
- marchew - 300 g
- cebula - 300 g
- czosnek - 100 g
- ocet - 50 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka, bułgarską i ostrą paprykę, obierz nasiona.
Obierz cebulę i czosnek.
Przełóż pomidory, czosnek, marchew, cebulę, jabłka, bułgarską i ostrą paprykę przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, sól i mieszankę papryki w moździerzu. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, wymieszaj i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy