chrupiące marynaty na zimę

3 godz. 0 min.
3 puszki po 1 L
Chrupiące ogórki kiszone na zimę
Tatyana, stock.adobe.com
0

Kiszone ogórki według tego przepisu są pyszne i bardzo chrupiące. Pomimo braku sterylizacji przekąska jest przechowywana wystarczająco długo. Ale to nie jest ważne, ponieważ słoiki z takimi ogórkami dziwnie znikają ze spiżarni w pierwszej kolejności.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz ogórki w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Pomoże to marynatom stać się bardziej chrupiące. Następnie dobrze opłucz ogórki, odetnij ogony.

Opłucz warzywa i lekko osusz.

Na patelni podgrzej wodę, dodaj sól i cukier, wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj marynatę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wprowadź ocet i zdejmij patelnię z ognia.

Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików ułożyć koperek, liście chrzanu, wiśnie, czarną porzeczkę, posiekaną ostrą paprykę i obrane ząbki czosnku.

Ubijając, napełnij słoiki przygotowanymi ogórkami.

W każdym słoiku umieść liść laurowy i ziarna pieprzu.

Wlej ogórki do słoików "na szyję"wrzącą marynatą. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy