Kiszone ogórki według tego przepisu są pyszne i bardzo chrupiące. Pomimo braku sterylizacji przekąska jest przechowywana wystarczająco długo. Ale to nie jest ważne, ponieważ słoiki z takimi ogórkami dziwnie znikają ze spiżarni w pierwszej kolejności.
Składniki
- ogórki - 2,5 kg
- czosnek - 3 ząbki
- koperek - 3 parasolka
- Chrzanów (liście) – 3 szt.
- liście porzeczki (Czarny) – 3 szt.
- liście wiśni - 6 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
- ostra czerwona papryka (opcjonalnie) – 1/2 szt.
- woda - 1,2 l
- ocet (9%) – 100 ml
- cukier - 5 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz ogórki w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Pomoże to marynatom stać się bardziej chrupiące. Następnie dobrze opłucz ogórki, odetnij ogony.
Opłucz warzywa i lekko osusz.
Na patelni podgrzej wodę, dodaj sól i cukier, wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj marynatę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wprowadź ocet i zdejmij patelnię z ognia.
Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików ułożyć koperek, liście chrzanu, wiśnie, czarną porzeczkę, posiekaną ostrą paprykę i obrane ząbki czosnku.
Ubijając, napełnij słoiki przygotowanymi ogórkami.
W każdym słoiku umieść liść laurowy i ziarna pieprzu.
Wlej ogórki do słoików "na szyję"wrzącą marynatą. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.