Oprócz standardowych ogórków i pomidorów nadal bardzo lubię marynować paprykę na zimę. Jednym z ulubionych przepisów, który kilka lat temu zakorzenił się w naszej rodzinie, jest ta opcja z miodem. Okazuje się bardzo smaczny i harmonijny, a następnie opowiem o wszystkim bardziej szczegółowo.
Składniki
- papryka - 2 kg
- miód - 1 szkło
- Olej roślinny - 200 ml
- woda - 250 ml
- sól - 2 art.
- ziele angielskie - 5 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- ocet - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój paprykę losowo.
Wymieszaj wodę, miód, olej i wszystkie inne składniki.
Zagotuj tę marynatę i włóż do niej pieprz.
Ponownie zagotuj i gotuj przez 15 minut.
Włóż paprykę do wysterylizowanych słoików.
Napełnij marynatą miodową i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy