ogórki w pomidorach na zimę

40 min
2 puszki
Ogórki w pomidorach na zimę
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Ogórki w pomidorach to pyszny preparat na zimę, który idealnie pasuje do każdego przystawki. Ogórki mogą być używane różne, nawet przejrzałe-polecam obrać duże owoce. Jak przygotować tę soczystą, aromatyczną przekąskę? Zachowaj prosty przepis.

Składniki

  • ogórki - 1 kg
  • sok pomidorowy - 1 L
  • czosnek - 8 ząbki
  • Olej roślinny - 30 ml
  • ocet (9%) – 35 ml
  • sól - 10 g
  • cukier - 40 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, pokrój w plastry o grubości 1,5-2,5 cm.

Czosnek obrać i pokroić w duże plasterki.

Wlej olej roślinny do rondla, dodaj sok pomidorowy, sól i cukier. Wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ciepło i zagotuj sok pomidorowy do konsystencji sosu.

Dodaj czosnek i posiekane ogórki. Gotuj wszystko razem przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlej ocet, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

Gorący przedmiot zapakuj w sterylne słoiki, szczelnie zamknij i ostudź w temperaturze pokojowej. Schłodzone ogórki w pomidorach przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy