dżem malinowo-jeżynowy

2 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem malinowy i jeżynowy
Natia, stock.adobe.com
0

Jedną z najbardziej harmonijnych kombinacji jagód we wszelkiego rodzaju kompotach i dżemach są maliny z jeżynami. Na ich podstawie dzielę się ulubionym przepisem na pachnący dżem. Plusem jest to, że ten przepis jest bardzo prosty – jagody nie muszą nawet być mielone z nasion.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz maliny i jeżyny, przykryj cukrem i odstaw na pół godziny.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 7 minut na małym ogniu, mieszając.

Niech dżem ostygnie, ponownie zagotuj i zagotuj.

Dodaj kwas cytrynowy, włóż do sterylnych słoików i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy