dżem z ogórków

20 min
4 porcje
Dżem z ogórków
7707601, stock.adobe.com
0

Uwielbiam eksperymenty kulinarne, więc kiedy natknąłem się na przepis na dżem z ogórków, próbowałem go bez wahania. Na pierwszy rzut oka wydaje się to czymś nierealnym, ale wszystko jest bardzo proste. Cztery składniki, około pół godziny wolnego czasu i danie gotowe.

Składniki

  • ogórki - 1 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ogórki i pokrój w kostkę.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.

Dodaj ogórki, wyłącz ogień i nalegaj pod pokrywką przez 1,5 godziny.

Ponownie zagotuj masę, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Włóż dżem do przygotowanych słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy