Uwielbiam eksperymenty kulinarne, więc kiedy natknąłem się na przepis na dżem z ogórków, próbowałem go bez wahania. Na pierwszy rzut oka wydaje się to czymś nierealnym, ale wszystko jest bardzo proste. Cztery składniki, około pół godziny wolnego czasu i danie gotowe.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ogórki i pokrój w kostkę.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj ogórki, wyłącz ogień i nalegaj pod pokrywką przez 1,5 godziny.
Ponownie zagotuj masę, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.
Włóż dżem do przygotowanych słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy