sos pomidorowy z ostrą papryką na zimę

1 godz. 30 min.
4 porcje
Sos pomidorowy z ostrą papryką na zimę
Sherita, stock.adobe.com
0

Miłośnicy pikantnych dressingów zdecydowanie powinni spróbować takiego sosu pomidorowego z papryką. Zimą używam go do robienia zup, warzyw i innych potraw, zamiast keczupu i koncentratu pomidorowego. Ale pamiętaj, że nie jest całkowicie jednorodny.

Składniki

  • pomidory - 2 kg
  • Chili - 4 kawałki
  • czosnek - 1 Głowa
  • cebula - 499 g
  • papryka - 300 g
  • ocet - 2 art.
  • Olej roślinny - 50 ml
  • sól - 1 art.
  • cukier - 1 art.
  • Zieleń - 1 pęczek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj cebulę i paprykę i smaż przez chwilę, aż będą miękkie.

Zmiel obrane pomidory, czosnek i chili w blenderze, wlej do cebuli i gotuj wszystko na małym ogniu przez około godzinę, aż zgęstnieje.

Dodaj sól, cukier, przyprawy, posiekane zioła i ocet, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut i zwiń sos w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy