Na całym świecie deser Anny Pavlova jest teraz niezwykle popularny. Jest przygotowywany na różne sposoby, ale bardzo podoba mi się przepis ze świeżymi malinami i mascarpone. Deser okazuje się bardzo smaczny, delikatny i piękny. Możesz użyć dowolnych jagód i owoców.
Składniki
- białka jaj - 4 kawałki
- cukier - 1 szkło
- kwas cytrynowy - parę kryształów
- mięta (do dekoracji) – 1 gałązka
- Malina (do dekoracji) – garść
- mascarpone - 250 g
- śmietana (o zawartości tłuszczu 36 %) – 250 ml
- cukier puder - 100 g
- sok z cytryny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce ubij schłodzone białka na puszystą pianę.
Bez przerywania pracy miksera dodaj cukier małymi porcjami.
Dodaj kwas cytrynowy i ubijaj wszystko razem przez kolejne 5 minut. Gotowa masa powinna być gęsta i błyszcząca.
Włóż ubite białka do worka do szprycowania i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Najpierw narysuj okrąg wiewiórki o średnicy około 22 centymetrów. Następnie odłóż spód przyszłego deseru i boków. Okazuje się, że jest to kosz.
Wyślij deser do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 100 stopni i kontynuuj suszenie bezy przez kolejne 1,5 godziny.
Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem na ostre szczyty.
Dodaj sok z cytryny i mascarpone. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 5 minut.
Za pomocą worka do szprycowania delikatnie rozprowadź krem na gotowej bezie. Na wierzch ułóż maliny i liście mięty.