Uwielbiam sernik za to, że można go bez wysiłku urozmaicić wszystkim, co znajduje się w lodówce. Na przykład sernik z wiśniami jest po prostu idealny do smaku. Baza serowa doskonale komponuje się z jagodą. Taki kawałek herbaty to przyjemność.
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 120 g
- masło - 50 g
- cukier - 1.5 art.
- ser śmietankowy - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana (pogrubiony) – 160 g
- cukier - 150 g
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- Sol - 1 szczypta
- wiśnia (bez pestek) – 450 g
- cukier - 5 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- woda - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiażdż ciasteczka na okruchy, wymieszaj z cukrem, solą i stopionym masłem.
Owinąć formę folgą. Rozłóż podstawę ciasteczek i uformuj boki.
Wyślij bazę na 10 minut do piekarnika w temperaturze 180 stopni.
Ubij mikserem wszystkie składniki nadzienia i wlej je na schłodzoną podstawę.
Umieść formę na tacy z wodą i wyślij sernik na 75 minut do piekarnika w temperaturze 160 stopni.
Pozwól mu ostygnąć przez godzinę w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku. Następnie - na stole, a następnie kolejne 4-5 godzin w lodówce pod folią.
Połącz wiśnie, cukier i sok z cytryny. Pozostaw na 15 minut.
Wymieszaj skrobię z wodą, dodaj do wiśni i wymieszaj.
Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 2-3 minuty i ostudzić SOS.
Polej go sernikiem.