desery 20.07.2023

sernik z wiśniami

3 godz. 0 min.
4 porcje
Sernik z wiśniami
Natalia, stock.adobe.com
0

Uwielbiam sernik za to, że można go bez wysiłku urozmaicić wszystkim, co znajduje się w lodówce. Na przykład sernik z wiśniami jest po prostu idealny do smaku. Baza serowa doskonale komponuje się z jagodą. Taki kawałek herbaty to przyjemność.

Składniki

dla podstawy:
  • ciasteczka (piasek) – 120 g
  • masło - 50 g
  • cukier - 1.5 art.
do nadzienia:
do sosu wiśniowego:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiażdż ciasteczka na okruchy, wymieszaj z cukrem, solą i stopionym masłem.

Owinąć formę folgą. Rozłóż podstawę ciasteczek i uformuj boki.

Wyślij bazę na 10 minut do piekarnika w temperaturze 180 stopni.

Ubij mikserem wszystkie składniki nadzienia i wlej je na schłodzoną podstawę.

Umieść formę na tacy z wodą i wyślij sernik na 75 minut do piekarnika w temperaturze 160 stopni.

Pozwól mu ostygnąć przez godzinę w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku. Następnie - na stole, a następnie kolejne 4-5 godzin w lodówce pod folią.

Połącz wiśnie, cukier i sok z cytryny. Pozostaw na 15 minut.

Wymieszaj skrobię z wodą, dodaj do wiśni i wymieszaj.

Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 2-3 minuty i ostudzić SOS.

Polej go sernikiem.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy