Niezwykły dżem z marchwi i pomarańczy jest nie tylko pyszny, ale także niezwykle zdrowy. Taka szokująca dawka witaminy C jest czymś, bez czego po prostu nie można się obejść zimą. Zwłaszcza w środku sezonowych przeziębień i osłabionej odporności.
Składniki
- marchew - 700 g
- cytryna - 1 rzecz
- pomarańcza - 3 kawałki
- miód - 100 g
- brązowy cukier - 200 g
- woda - 120 ml
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń skórkę z pomarańczy i obierz miąższ i drobno posiekaj.
Zetrzyj marchewki, dodaj do pomarańczy.
Dodaj cukier, miód i wodę i gotuj wszystko razem przez około 40 minut na małym ogniu, mieszając.
W razie potrzeby zmiel dżem blenderem lub pozostaw w ten sposób.
Zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy