Gruzińskie gospodynie domowe robią wiele półfabrykatów na zimę. Półki ich spiżarni pękają od różnych słoików, butelek i beczek. Wśród całego tego asortymentu na pewno znajdziesz bakłażany z pomidorami w stylu gruzińskim. Pikantna przekąska jest tradycyjnie podawana z grillowanym mięsem.
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- pomidory - 500 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 20 g
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 60 ml
- czarny pieprz - 4 groszek
- cukier - 2 art.
- sól - 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i zalej osoloną wodą przez 20 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Umieść bakłażany w małych porcjach w kotle z gorącym olejem i smaż na złoty kolor.
Przełóż pomidory, ostrą paprykę, obrany czosnek i cebulę przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj powstałą masę ze smażonym bakłażanem, cukrem, czarnym pieprzem i solą. Gotuj przez 10 minut.
Włóż do wysterylizowanych słoików, do każdego dodaj trochę octu. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.