bakłażan z pomidorami w stylu gruzińskim na zimę

45 min
4 porcje
Bakłażan z pomidorami po gruzińsku na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Gruzińskie gospodynie domowe robią wiele półfabrykatów na zimę. Półki ich spiżarni pękają od różnych słoików, butelek i beczek. Wśród całego tego asortymentu na pewno znajdziesz bakłażany z pomidorami w stylu gruzińskim. Pikantna przekąska jest tradycyjnie podawana z grillowanym mięsem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany i zalej osoloną wodą przez 20 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Umieść bakłażany w małych porcjach w kotle z gorącym olejem i smaż na złoty kolor.

Przełóż pomidory, ostrą paprykę, obrany czosnek i cebulę przez maszynę do mięsa.

Wymieszaj powstałą masę ze smażonym bakłażanem, cukrem, czarnym pieprzem i solą. Gotuj przez 10 minut.

Włóż do wysterylizowanych słoików, do każdego dodaj trochę octu. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy