dania główne 10.11.2022

karp na ruszcie na grillu

35 min
8 porcji
Karp na ruszcie na grillu
Maksim Shebeko, stock.adobe.com
0

Klasyczna wersja przepisu na karpia na grillu nie oznacza użycia marynaty. Według własnego gustu możesz marynować rybę sokiem z cytryny, sosem śmietanowym lub koncentratem pomidorowym. W tym przypadku okazuje się szczególnie delikatny i smaczny.

Składniki

podstawowe składniki:
do marynaty:
  • śmietana - 1 szkło
  • cebula - 2 szt.
  • Zieleń - 1 pęczek
  • Sol - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść i wypatrosz rybę, usuń skrzela lub całą głowę, dobrze spłucz, osusz ręcznikiem papierowym.

Użyj noża, aby wykonać poprzeczne nacięcia po obu stronach tuszy.

Wymieszaj sól i pieprz, natrzyj rybę ze wszystkich stron powstałą mieszanką.

Posiekaj czosnek i wypełnij nim poprzeczne nacięcia.

Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.

Faszeruj rybę cebulą i gałązkami zieleni. Aby nadzienie nie wypadło podczas gotowania, przymocuj brzuch drewnianymi wykałaczkami.

Przygotuj grill. Nasmaruj ruszt olejem roślinnym, aby ryba nie utknęła.

Połóż karpie na ruszcie i smaż przez 20-25 minut, ciągle obracając.

Udekoruj gotowe danie plasterkami cytryny, pomidorami i gałązkami świeżych ziół.

Jeśli chcesz ugotować marynatę: grubo posiekaj warzywa. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. W misce wymieszaj śmietanę, cebulę i zioła. Dodaj sól i pieprz do smaku. Marynuj przygotowaną rybę przez 2-3 godziny. Ważne! Im większa ryba, tym więcej czasu zajmie marynowanie.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy