Klasyczna wersja przepisu na karpia na grillu nie oznacza użycia marynaty. Według własnego gustu możesz marynować rybę sokiem z cytryny, sosem śmietanowym lub koncentratem pomidorowym. W tym przypadku okazuje się szczególnie delikatny i smaczny.
Składniki
- Karp (o wadze do 1 kg) – 2 szt.
- cebula - 2 szt.
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- koperek - pół wiązki
- pietruszka - pół wiązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść i wypatrosz rybę, usuń skrzela lub całą głowę, dobrze spłucz, osusz ręcznikiem papierowym.
Użyj noża, aby wykonać poprzeczne nacięcia po obu stronach tuszy.
Wymieszaj sól i pieprz, natrzyj rybę ze wszystkich stron powstałą mieszanką.
Posiekaj czosnek i wypełnij nim poprzeczne nacięcia.
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
Faszeruj rybę cebulą i gałązkami zieleni. Aby nadzienie nie wypadło podczas gotowania, przymocuj brzuch drewnianymi wykałaczkami.
Przygotuj grill. Nasmaruj ruszt olejem roślinnym, aby ryba nie utknęła.
Połóż karpie na ruszcie i smaż przez 20-25 minut, ciągle obracając.
Udekoruj gotowe danie plasterkami cytryny, pomidorami i gałązkami świeżych ziół.
Jeśli chcesz ugotować marynatę: grubo posiekaj warzywa. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. W misce wymieszaj śmietanę, cebulę i zioła. Dodaj sól i pieprz do smaku. Marynuj przygotowaną rybę przez 2-3 godziny. Ważne! Im większa ryba, tym więcej czasu zajmie marynowanie.