dania główne 22.01.2022

udka z indyka zapiekane z czosnkiem, pomarańczami i żurawiną

1 godz. 35 min.
4 porcje
Udka z indyka zapiekane z czosnkiem, pomarańczami i żurawiną
Sunny Forest, stock.adobe.com
0

Koniecznie wypróbuj ten przepis! Pieczone udka z indyka można ugotować na świątecznym stole lub po prostu zadowolić rodzinę niezwykłym obiadem. Czosnek nadaje potrawie apetyczny smak, a żurawina z pomarańczą — lekką kwaskowatość.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz uda i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.

Opłucz pomarańczę wrzącą wodą i pokrój w grube kółka.

Opłucz główkę czosnku, osusz i pokrój w poprzek na dwie części.

Opłucz żurawinę i połóż do wyschnięcia na ręczniku.

Połącz sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, paprykę i mielony pieprz.

Obficie nasmaruj uda powstałą mieszanką. Złożyć w misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić do marynowania na 2-2,5 godziny w temperaturze pokojowej.

Posmaruj formę oliwą z oliwek, ułóż uda, kawałki pomarańczy i czosnek.

Przykryj jagodami żurawinowymi i przykryj. Piec 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Delikatnie zdejmij pokrywkę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20-30 minut. Sprawdź gotowość, przebijając najgrubsze części nożem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy