udka z indyka zapiekane z czosnkiem, pomarańczami i żurawiną
Koniecznie wypróbuj ten przepis! Pieczone udka z indyka można ugotować na świątecznym stole lub po prostu zadowolić rodzinę niezwykłym obiadem. Czosnek nadaje potrawie apetyczny smak, a żurawina z pomarańczą — lekką kwaskowatość.
Składniki
- udo indyka - 1 kg
- pomarańczowy - 1 rzecz
- czosnek - 1 Głowa
- żurawina - 1 szkło
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- papryka - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz uda i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Opłucz pomarańczę wrzącą wodą i pokrój w grube kółka.
Opłucz główkę czosnku, osusz i pokrój w poprzek na dwie części.
Opłucz żurawinę i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Połącz sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, paprykę i mielony pieprz.
Obficie nasmaruj uda powstałą mieszanką. Złożyć w misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić do marynowania na 2-2,5 godziny w temperaturze pokojowej.
Posmaruj formę oliwą z oliwek, ułóż uda, kawałki pomarańczy i czosnek.
Przykryj jagodami żurawinowymi i przykryj. Piec 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Delikatnie zdejmij pokrywkę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20-30 minut. Sprawdź gotowość, przebijając najgrubsze części nożem.