Pieczony filet z morszczuka to bardzo szybki i niedrogi posiłek. Po pierwsze, sama ryba jest sprzedawana w prawie każdym sklepie. Jest to jeden z najpopularniejszych i najbardziej dostępnych gatunków na naszych szerokościach geograficznych. Po drugie, filety pieczą się bardzo szybko, więc zajmie ci to mniej niż pół godziny. A o niuansach opowiem dalej w przepisie.
Składniki
- morszczuk (filet) – 600 g
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
- rozmaryn - 2 gałązki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól morska - 0.5 łyżeczka
- czosnek - 4 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z morszczuka na porcje i skrop sokiem z cytryny.
Włóż do formy i ułóż ząbki czosnku i gałązki rozmarynu.
Posyp wszystko solą i pieprzem i piecz rybę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy