Sekret bujnego ciasta tkwi w śmietanie i proszku do pieczenia. Ostatni składnik można zastąpić niewielką ilością sody. Aby ciasto nie opadło szybko, połóż gotowe kotlety na rozgrzanych talerzach. Dzielę się z Tobą moim ulubionym przepisem!
Składniki
- Indyk - 500 g
- śmietana - 2 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- bułka tarta - 1 szkło
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- papryka - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój indyka na grube talerze. Optymalna grubość to 1,5-2 centymetry.
Zawiń każdy kawałek w celofanową torbę i uderz młotkiem po obu stronach.
Kotlety ułożyć na talerzu, posypać solą i papryką. Pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Ubij jajka z mielonym pieprzem, solą, śmietaną i proszkiem do pieczenia.
Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.
Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.
Połóż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 1,5 minuty z każdej strony.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.