dania główne 28.01.2022

kotlety z indyka pieczone w puszystym cieście

50 min
4 porcje
Kotlety z indyka pieczone w bujnym cieście
O.B., stock.adobe.com
0

Sekret bujnego ciasta tkwi w śmietanie i proszku do pieczenia. Ostatni składnik można zastąpić niewielką ilością sody. Aby ciasto nie opadło szybko, połóż gotowe kotlety na rozgrzanych talerzach. Dzielę się z Tobą moim ulubionym przepisem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój indyka na grube talerze. Optymalna grubość to 1,5-2 centymetry.

Zawiń każdy kawałek w celofanową torbę i uderz młotkiem po obu stronach.

Kotlety ułożyć na talerzu, posypać solą i papryką. Pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Ubij jajka z mielonym pieprzem, solą, śmietaną i proszkiem do pieczenia.

Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.

Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.

Połóż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 1,5 minuty z każdej strony.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy