Amerykanie uwielbiają wszelkiego rodzaju opcje smażonych i pieczonych ziemniaków. Idaho wymyśliło nawet przepis o tej samej nazwie. Danie wygląda jak nasze rustykalne ziemniaki. Przygotuj go w piekarniku za pomocą specjalnej marynaty i bardzo małej ilości oleju.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ziemniaki, obierz i pokrój w małe kostki.
Zagotuj wodę, dodaj ziemniaki i gotuj przez 3 minuty.
Wyłowić ziemniaki łyżką cedzakową i ułożyć do wyschnięcia na ręczniku.
Połącz musztardę, olej, mielony pieprz, kurkumę, paprykę, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Włóż ziemniaki do powstałej mieszanki i dobrze wymieszaj.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż ziemniaki i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. W zależności od wielkości kawałków czas może się nieznacznie różnić.