przekąski 18.06.2023

julienne w garnkach w piekarniku

40 min
4 porcje
Julienne w garnkach w piekarniku
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Wiele osób zna to francuskie danie. Możesz go ugotować na różne sposoby, ale moim zdaniem najlepszą opcją byłoby upieczenie julienne w garnkach. Przekąska jest soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna. Podawaj na stole z marynowanymi ogórkami lub sałatką warzywną.

Składniki

dla julienne:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój filet z kurczaka, grzyby i obraną cebulę.

Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.

Dodaj grzyby, pieprz, sól i kontynuuj gotowanie przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Ułóż filety z kurczaka i smażone grzyby warstwami w przygotowanych doniczkach.

Na suchej patelni usmaż mąkę na złoty kolor.

Dodaj masło i gdy się rozpuści, wymieszaj. Rezultatem powinna być jednorodna lepka masa.

Wlej ciepłą śmietanę, dodaj sól i gałkę muszkatołową. Następnie wszystko razem przez 5 minut na małym ogniu.

Wlej sos do garnków i przykryj startym serem.

Piecz przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy