Wiele osób zna to francuskie danie. Możesz go ugotować na różne sposoby, ale moim zdaniem najlepszą opcją byłoby upieczenie julienne w garnkach. Przekąska jest soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna. Podawaj na stole z marynowanymi ogórkami lub sałatką warzywną.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 400 g
- Grzyby - 300 g
- cebula - 2 kawałki
- ser - 120 g
- masło - 50 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
- mąka (bez zjeżdżalni) – 2 art.
- śmietana - 150 ml
- masło - 100 g
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka, grzyby i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Dodaj grzyby, pieprz, sól i kontynuuj gotowanie przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ułóż filety z kurczaka i smażone grzyby warstwami w przygotowanych doniczkach.
Na suchej patelni usmaż mąkę na złoty kolor.
Dodaj masło i gdy się rozpuści, wymieszaj. Rezultatem powinna być jednorodna lepka masa.
Wlej ciepłą śmietanę, dodaj sól i gałkę muszkatołową. Następnie wszystko razem przez 5 minut na małym ogniu.
Wlej sos do garnków i przykryj startym serem.
Piecz przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.