
Roladki z łososia sezamowego to klasyczny przykład uramaki. Tak nazywa się bułki z ryżem na zewnątrz i nori w środku. Nie martw się, jeśli zrobisz wszystko zgodnie z przepisem – nic się nie rozpadnie i nie rozpadnie.
Składniki
- okrągły ryż - 150 g
- woda - 300 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- nori - 2 liścia
- Sezam - 2 art.
- ogórki - 1 rzecz
- łosoś - 100 g
- ser śmietankowy - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej ryż do wrzącej wody i gotuj, aż całkowicie go wchłonie.
Dopraw octem solą i cukrem i pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem.
Przetnij arkusze nori na pół i na każdym z nich ułóż warstwę ryżu.
Posyp ryż sezamem na wierzchu i odwróć nori.
Pokrój ogórek i łososia w paski, ułóż nadzienie i dodaj ser śmietankowy.
Zwiń rolki matą i pokrój wilgotnym nożem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy