Taki piękny dodatek z dynią i owsianką pszenną będzie doskonałą alternatywą dla tej samej owsianki dyniowej, którą przygotowały nasze babcie. Eksperymentuj z przyprawami, dodawaj zioła lub suszone owoce, Szukaj idealnej opcji!
Składniki
- proso - 220 g
- Dynia - 500 g
- mleko - 700 ml
- masło - 60 g
- gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczka
- mielony imbir - 0.5 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz proso i odłóż na drobne sito.
Pokrój dynię w drobną kostkę.
Lekko podgrzej mleko, włóż do niego dynię i zagotuj.
Dodaj proso i gotuj przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Rozłóż owsiankę w doniczkach, dodaj przyprawy i masło.
Piec przez 30 minut w 140 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy