Koczowniczy pasterze przygotowywali obfity gulasz na ognisku. Obecnie istnieje wiele nowoczesnych alternatyw. Na przykład możesz użyć powolnej kuchenki. Urządzenie zapewnia równomierne ogrzewanie i odpowiednią temperaturę, dzięki czemu danie jest idealne.
Składniki
- wieprzowina - 800 g
- papryka - 200 g
- cebula - 2 kawałki
- sok pomidorowy - 150 ml
- Olej roślinny - 50 ml
- mąka - 2 art.
- Zira - 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (hot) – 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę, obraną cebulę i paprykę.
Włącz powolną kuchenkę w programie "smażenie", wlej połowę oleju i dobrze podgrzej.
Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj paprykę i przyprawy. Gotuj przez 5 minut, a następnie włóż warzywa do osobnej miski.
Wlej pozostały olej do miski multicookera, dodaj wieprzowinę i smaż przez 10 minut.
Dodaj mąkę, wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Dodaj smażone warzywa, gorącą wodę, sok pomidorowy i sól. Zamknij pokrywę i włącz tryb "gaszenie"na 2 godziny.