Zimowe preparaty to nie tylko warzywa w puszkach, sałatki i dżemy. A także doskonałe kompoty, które zachwycą witaminami nawet zimą. Po co szukać niejasnych kompleksów w aptekach, jeśli możesz uzyskać wszystko z owoców i jagód?
Składniki
- morele - 600 g
- Dereń - 400 g
- Gruszka - 3 kawałki
- brzoskwinie - 4 kawałki
- cukier - 1.5 szklanki
- woda - 2-3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grubo posiekaj gruszki i brzoskwinie i wyślij wszystkie owoce i jagody do sterylnych słoików.
Zalej wrzącą wodą, odstaw na 10 minut i odcedź na patelnię.
Zagotuj go ponownie i powtórz poprzedni krok.
Ponownie zagotuj wodę, dodaj i rozpuść cukier, wlej kompot i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy