dżem gruszkowy z cukrem bez sterylizacji
Do tego najdelikatniejszego dżemu gruszkowego polecam wybór dojrzałych, soczystych owoców, aby nie używać syropu. Sok z takich gruszek wystarczy, aby rozpuścić cukier - gruszki są nasycone tą słodyczą i doskonale karmelizują się podczas gotowania.
Składniki
- Gruszka (Waga netto) – 500 g
- cukier - 250 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki opłucz, obierz i rdzeń, pokrój w cienkie plasterki o tej samej grubości.
Umieść plasterki gruszki w misce do gotowania i przykryj cukrem. Wstrząśnij miską, aby cukier równomiernie rozprowadził się na wszystkich owocach. Pozostaw obrabiany przedmiot w temperaturze pokojowej, aby uformować sok i rozpuścić cukier, na około 30-60 minut.
Włóż miskę z obrabianym przedmiotem do ognia, zagotuj i gotuj na małym ogniu z częstym, delikatnym mieszaniem przez pół godziny.
Wlej wrzący dżem do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.