dżem gruszkowy z cukrem bez sterylizacji

1 godz. 30 min.
1 słoik 300 ml
Dżem gruszkowy z cukrem bez sterylizacji
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Do tego najdelikatniejszego dżemu gruszkowego polecam wybór dojrzałych, soczystych owoców, aby nie używać syropu. Sok z takich gruszek wystarczy, aby rozpuścić cukier - gruszki są nasycone tą słodyczą i doskonale karmelizują się podczas gotowania.

Składniki

  • Gruszka (Waga netto) – 500 g
  • cukier - 250 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki opłucz, obierz i rdzeń, pokrój w cienkie plasterki o tej samej grubości.

Umieść plasterki gruszki w misce do gotowania i przykryj cukrem. Wstrząśnij miską, aby cukier równomiernie rozprowadził się na wszystkich owocach. Pozostaw obrabiany przedmiot w temperaturze pokojowej, aby uformować sok i rozpuścić cukier, na około 30-60 minut.

Włóż miskę z obrabianym przedmiotem do ognia, zagotuj i gotuj na małym ogniu z częstym, delikatnym mieszaniem przez pół godziny.

Wlej wrzący dżem do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy