gęsty dżem-pięć minut irgi

24 godz. 0 min.
4 banki
Gęsty dżem
Matthias, stock.adobe.com
0

Dżem - pięć minut irgi to nie tylko pyszny domowy przysmak, ale także bardzo zdrowy. Zimą takie przygotowanie będzie Ci dobrze służyć! Podawaj smakołyki do naleśników i serników, zapiekanek i lodów. Bardzo smaczne ze świeżym chlebem!

Składniki

  • Irga - 2 kg
  • cukier - 2 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ostrożnie usuń Irgu z gałązek, posortuj, spłucz i dobrze wysusz.

Umieść jagody w misce do gotowania, przykryj cukrem, wymieszaj i pozostaw do uformowania soku na około 2 godziny.

Następnie na małym ogniu zagotuj przedmiot i gotuj przez 5 minut. Zdejmij miskę z ognia i pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć (co najmniej 6 godzin).

Powtórz procedurę gotowania jeszcze dwa razy z 6-godzinną przerwą. Podczas ostatniego, trzeciego gotowania dodaj kwas cytrynowy do dżemu.

Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych, suchych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj schłodzony dżem irgi w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy