Dżem - pięć minut irgi to nie tylko pyszny domowy przysmak, ale także bardzo zdrowy. Zimą takie przygotowanie będzie Ci dobrze służyć! Podawaj smakołyki do naleśników i serników, zapiekanek i lodów. Bardzo smaczne ze świeżym chlebem!
Składniki
- Irga - 2 kg
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostrożnie usuń Irgu z gałązek, posortuj, spłucz i dobrze wysusz.
Umieść jagody w misce do gotowania, przykryj cukrem, wymieszaj i pozostaw do uformowania soku na około 2 godziny.
Następnie na małym ogniu zagotuj przedmiot i gotuj przez 5 minut. Zdejmij miskę z ognia i pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć (co najmniej 6 godzin).
Powtórz procedurę gotowania jeszcze dwa razy z 6-godzinną przerwą. Podczas ostatniego, trzeciego gotowania dodaj kwas cytrynowy do dżemu.
Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych, suchych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj schłodzony dżem irgi w chłodnym, ciemnym miejscu.