Najczęściej kawior, adjika i różne sałatki są przygotowywane z cukinii na zimę. Proponuję mniej znaną, ale zaskakująco smaczną opcję-smażoną cukinię. Warzywa są smażone, a następnie umieszczane w słoikach i sterylizowane. Proste i smaczne!
Składniki
- cukinia - 1 kg
- papryka - 150 g
- Olej roślinny - 120 ml
- ocet jabłkowy - 3 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz i pokrój w plasterki.
Rozłóż porcje na rozgrzanej patelni z olejem i lekko usmaż z obu stron.
Paprykę pokrój, obierz i posiekaj.
Złóż pieczoną cukinię zmieszaną z papryką do słoików.
Zagotuj wodę, dodaj sól i zmielony pieprz.
Wlej wrzącą marynatę do słoików i sterylizuj przez 10 minut.
Wlać ocet, zwinąć i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy