Odłóż wszystkie rzeczy na bok i pamiętaj, aby ugotować kawior z papryki na zimę. Można go posmarować chlebem, dodać do sosów, smażenia i zup. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zaleca się stosowanie soczystej i mięsistej czerwonej papryki.
Składniki
- papryka - 1,5 kg
- pomidory - 500 g
- cebula - 300 g
- czosnek - 50 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
- ocet jabłkowy - 50 ml
- papryka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- cukier - 3 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę przekrój na pół, obierz nasiona i łodygi.
Połóż połówki pieprzu na wyłożonej blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
Posiekaj pomidory, obraną cebulę i pieczoną paprykę.
Smaż cebulę z marchewką na oleju przez 10 minut.
Dodaj paprykę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj pomidory, czosnek, mielony pieprz, cukier i sól przez prasę. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Włóż kawior z papryki do przygotowanych słoików i zwiń.