Ten przepis na sos pomidorowy na zimę będzie doskonałą bazą do dalszych eksperymentów. Możesz uzupełnić go przyprawami, ziołami, innymi warzywami lub owocami – czymkolwiek chcesz. Podstawa pozostaje taka sama.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- cebula - 300 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- Goździk - 2 Bud
- ziele angielskie - 4 kawałki
- ocet - 0.5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i przepuść je z cebulą przez maszynkę do mięsa.
Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj przez około godzinę na małym ogniu, mieszając.
Zmielić masę przez sito, dodać cukier i sól i gotować przez kilka godzin do pożądanej gęstości.
Wlej ocet i zwiń sos pomidorowy na zimę do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy