Śliwki nadają się nie tylko do kompotów i dżemów, ale także do bardziej oryginalnych półfabrykatów. Nie wyobrażam sobie już świątecznego stołu w domu bez tak oryginalnych śliwek wykonanych jak oliwki. Taka przekąska nie pozostawi nikogo obojętnym.
Składniki
- śliwki - 250 g
- woda - 200 ml
- sól - 10 g
- cukier - 10 g
- ocet (70%) – 3 ml
- ziele angielskie - 2 g
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż śliwkę, pieprz i liść laurowy do wysterylizowanego słoika.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Odcedź tę wodę i dodaj do niej sól i cukier.
Ponownie zagotuj i dodaj kwas octowy.
Napełnij śliwkę i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy