Nadeszła jesień i dynia pojawiła się w sprzedaży. Można z niego gotować zupy, zapiekanki, koktajle i płatki zbożowe. Uwielbiam sok z dyni z miąższem i suszonymi morelami. Pyszny napój pije się bardzo szybko. Można go zamknąć w słoikach na zimę lub schłodzić i podać natychmiast.
Składniki
- Dynia (miazga) – 1 kg
- suszone morele - 200 g
- cukier - 500 g
- sok z cytryny - 3 art.
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej suszone morele wrzącą wodą przez 3 minuty, a następnie posiekaj.
Pokrój miąższ dyni w drobną kostkę.
Złóż oba półfabrykaty do rondla, dodaj cukier, wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Wlej kwas cytrynowy, gotuj przez kolejne 2-3 minuty i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy