Estragon to rodzaj piołunu, który ma łagodną gorycz i pyszny anyżowy smak. Pikantne zioło jest czasami używane do gotowania. Podobał mi się przepis na chrupiące ogórki z tarhun na zimę. Ta przekąska jest dla prawdziwych smakoszy.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - 3 ząbki
- estragon - 5 gałązki
- kwas cytrynowy - 2 g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- cukier - 60 g
- sól - 60 g
- woda (oczyszczona) – 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Złóż mieszankę papryki, obrane ząbki czosnku i tarhun do słoików.
Mocno ubij przygotowane ogórki.
Wlej wrzącą wodę i pozostaw pod pokrywkami na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i kwas cytrynowy.
Gotuj przez 2 minuty, wlej marynatę do słoików i zwiń ogórki z tarhun.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy