lecho z cukinii bez papryki na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Lecho z cukinii bez papryki na zimę
olgavolodina, stock.adobe.com
0

Tradycyjnie lecho jest przygotowywane z papryki. Ale jeśli podoba ci się sama technologia, możesz wziąć inne warzywa. Najważniejsze jest zachowanie zasady gotowania. Lecho z cukinii jest doskonałym rozwiązaniem corocznego problemu, gdzie indziej można dodać obfite zbiory.

Składniki

  • cukinia - 5 kg
  • pomidory - 2.5 kg
  • sól - 3 art.
  • czosnek - 1-2 głowice
  • Olej roślinny - 250 ml
  • cukier - 200 g
  • ocet - 200 ml
  • mielony czarny pieprz - 1 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż czosnek i pomidory przez maszynkę do mięsa.

Dodaj cukier, sól i pieprz i zagotuj.

Dodaj posiekaną cukinię i masło. Ponownie doprowadzić do wrzenia.

Gotuj lecho przez pół godziny na małym ogniu.

5 minut przed końcem wlej ocet.

Zwiń lecho w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy