dżem śliwkowo-jabłkowy bez pestek

45 min
4 porcje
Dżem ze śliwek i jabłek bez pestek
lovelymama, stock.adobe.com
0

Jeśli masz własny domek, to na pewno wielokrotnie natknąłeś się na pytanie, gdzie umieścić plony śliwek i jabłek. I Mam już świetne rozwiązanie! Proponuję zrobić dżem, a jednocześnie powiem Ci, jak zrobić go bez pestek i bez skóry.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń środek jabłka i pestki ze śliwek.

Pokrój owoce losowo, zalej wodą i gotuj przez 20 minut, aż będą miękkie.

Przetrzyj owoce przez sito i ponownie zagotuj.

Stopniowo dodawaj cukier i gotuj dżem przez kolejne 10 minut.

Wlej go do sterylnych słoików na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy