Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania śliwki wiśniowej na zimę. Sosy, dżemy, kompoty, dżemy i wiele innych. Możesz też spróbować marynować go ze swoimi ulubionymi przyprawami-i będzie również bardzo smaczny. Takie uniwersalne owoce wciąż trzeba szukać!
Składniki
- śliwka wiśniowa - 2 kg
- liść laurowy - 4 kawałki
- ziele angielskie - 12 groszek
- cynamon - 1 art.
- Badian - 4 gwiazdki
- Goździk - 4 Bud
- cukier - 1 art.
- sól - 2 CZ. l.
- woda - 850 ml
- ocet winny - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż wszystkie przyprawy do słoików i włóż śliwkę wiśniową.
Zalej go wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut pod pokrywką.
Odcedź tę wodzę i ponownie zagotuj.
Dodaj cukier, sól i ocet, gotuj przez 2 minuty i ponownie wlej śliwkę wiśniową.
Zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy