Dzisiaj przygotujemy pyszny i jasny preparat warzywny na zimę-grecką przekąskę z fasolą. Taka przekąska znacznie urozmaici Twoje menu zimą, stanie się pełnoprawnym daniem na bezmięsnym stole, a także doskonale uzupełni twoje pierwsze dania i gulasze warzywne.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc, a następnie spłucz i gotuj do miękkości.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w półpierścienie , pomidory w średniej kostce. Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski.
Połącz posiekane warzywa na patelni, dodaj wodę i olej roślinny, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na średnim ogniu.
Dodaj fasolę, pomidor, cukier i paprykę, sól.
Dusić obrabiany przedmiot na małym ogniu przez 60-70 minut. Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Zapakuj gorącą grecką przekąskę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnej spiżarni.