dżem agrestowy z miętą

20 min
8 porcji
Dżem agrestowy z miętą
New Africa, stock.adobe.com
0

Jeśli szukasz nowego przepisu na pyszny dżem, zrób go z agrestu z miętą. Umiarkowanie słodki z niesamowitym aromatem świeżości może być stosowany jako nadzienie lub podawany z herbatą. Radzę gotować dżem w szerokiej misce z grubym dnem.

Składniki

  • agrest - 2 kg
  • mięta - 5 gałązki
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść agrest i dokładnie spłucz ciepłą wodą.

Włóż jagody do rondla, posyp połową cukru i lekko zetrzyj tłuczkiem.

Usuń liście mięty z gałązek, posiekaj i wlej do rondla z agrestem.

Dodaj pozostały cukier, wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut. Włóż do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy