Niedojrzałe gruszki świetnie nadają się do robienia dżemu o jasnym aromacie i delikatnym smaku. Dodatek cynamonu i kwasu cytrynowego sprawia, że dżem jest bogatszy i bardziej pachnący. I jak gotować wszystko poprawnie i bez wysiłku-opiszę szczegółowo w przepisie.
Składniki
- Gruszka (niedojrzały) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 1 szklanka
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój gruszki w cienkie plasterki.
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.
Wlej syrop gruszkowy i pozostaw do ostygnięcia.
Doprowadź je do wrzenia i gotuj przez 20 minut.
Ponownie ostudź. Następnie gotuj przez kolejne 20 minut.
Jeśli gruszki pozostaną jędrne, powtórz poprzedni krok ponownie.
Pod koniec ostatniego gotowania dodaj cynamon i kwas cytrynowy.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy