niedojrzały dżem gruszkowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z niedojrzałych gruszek
Irina Dobrochotowa, stock.adobe.com
0

Niedojrzałe gruszki świetnie nadają się do robienia dżemu o jasnym aromacie i delikatnym smaku. Dodatek cynamonu i kwasu cytrynowego sprawia, że dżem jest bogatszy i bardziej pachnący. I jak gotować wszystko poprawnie i bez wysiłku-opiszę szczegółowo w przepisie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój gruszki w cienkie plasterki.

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.

Wlej syrop gruszkowy i pozostaw do ostygnięcia.

Doprowadź je do wrzenia i gotuj przez 20 minut.

Ponownie ostudź. Następnie gotuj przez kolejne 20 minut.

Jeśli gruszki pozostaną jędrne, powtórz poprzedni krok ponownie.

Pod koniec ostatniego gotowania dodaj cynamon i kwas cytrynowy.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy